Kutatási infrastruktúra

A GINOP-2.3.2-15-2016-00057 projekt keretében egy 12 tartályból álló vízi mezokozmosz kísérleti rendszer került kialakításra a Balatoni Limnológiai Intézet telephelyén, mely olyan különleges kutatási infrastruktúrát takar, amilyen korábban nem létezett hazánkban, de még a közép-európai térségben sem.
A vízi mezokozmosz a valóságos környezetet modellező mesterséges rendszer, tartályainak hasznos térfogata öt köbméter, mélységük 1,5 méter. A beépített szenzoroknak köszönhetően szabályozható a vízhőmérséklet, a vízáramlás, a beérkező fény mennyisége, folyamatosan mérhető a víz oldott oxigéntartalma, pH- és redoxpotenciál-értéke, a víz vezetőképessége, összes oldott anyag- és sótartalma.
A rendszert alkotó tartályok egy-egy önálló ökoszisztémaként kezelhetők, melyek lehetőséget adnak bonyolult rendszerek vizsgálatára, ami által közelebb juthatunk bizonyos kérdések, többek között a Balatont aktuálisan érintő problémák megválaszolásához. A mezokozmosz segítségével a klímaváltozás, a tápanyag-felhalmozódás vagy invazív fajok megjelenésének hatásai, illetve mikroevolúciós kutatások végezhetők.
A beépített technológiák tekintetében jelenleg ez a világ legmodernebb vízi mezokozmosz rendszere.
E világszínvonalú infrastruktúrának köszönhetően az Ökológiai Kutatóközpont a 2020. április 1-jén induló H2020 programból támogatást nyert AQUACOSM-Plus projekt aktív résztvevője lett.  A berlini konzorciumvezetők döntésének értelmében a konzorcium kick-off meetingje is Tihanyban kerül megrendezésre, már áprilisban. Az AQUACOSM-Plus projekt célja, hogy integrálja és rendszerbe kapcsolja elsősorban Európa vezető vízi mezokozmosz rendszereit. Junior és szenior kutatók kölcsönös látogatásaira, közös munkájára fog épülni.